2015-02-17

Paprasta ir gardi grybų užtepėlė


Visokiems baliams ir kitokiems kolektyviniams (prisi)valgymams labai gerai paruošti kokią nors užtepėlę: ją galima pagaminti iš anksto, patogiai transportuoti ir universaliai pritaikyti, o tokiais dalykais užkandžiauti mėgsta tiek veganai, tiek visavalgiai – žodžiu, win/win. Šįkart gaminom grybų užtepėlę, kurią pasigaminti sugalvojom po to, kai paragavom vienos pirktinės „Gerovės“ užtepėlės. Buvo labai skanu, tik kiek per sūru ir per daug kečupiška. Kaina irgi tokia, na, gurmaniška, tad pristatom savo variantą!

Nekukliai dėžutei užtepėlės reikės:
  • 400 g pievagrybių,
  • 1 vidutinės paprikos,
  • 1 nedidelio svogūno,
  • 2-3 nedidelių pomidorų,
  • 2-3 skiltelių česnako,
  • druskos, pipirų, kokių nors mėgstamų aštresnių raudonų prieskonių (pvz., mišinys paukštienai labai tinka) – pagal skonį.
  • 1 v. š. pomidorų padažo – nebūtina, naudoti atsakingai!
Ką daryti:
  1. Didelėje keptuvėje su dangčiu arba troškintuvėje su aliejumi trumpai pakepti svogūnus, tada mesti šiaudeliais supjaustytą papriką, kepti ant aukštos ugnies, kol šiek tiek apminkštės.
  2. Suberti riekelėmis pjausytus pievagrybius, dar minutę kitą pakepti, įmaišyti prieskonius ir uždengus troškinti, kol viskas suminkštės.
  3. Grybams suminkštėjus (po kokių 10 minučių) sudėti kubeliais pjaustytus pomidorus ir gerai kaitinti atidengtoje keptuvėje tol, kol pomidorai suminkštės, o daržoves troškinant susidaręs skystis beveik visas nugaruos. Jeigu masė per daug vandeninga ar jaučiat, kad kažko trūksta -- įkrėskit šaukštą pomidorų padažo.
  4. Palikti pilnai atvėsti. Jei labai nekantraujat -- išneškit su visa keptuve į balkoną!
  5. Atvėsusią masę maisto smulkintuvėje arba rankiniu blenderiu susmulkinti iki norimos konsistencijos. Iki visiškos košelės sumalti nerekomenduojam -- smagiau, kai lieka šiek tiek gabalėlių. 
  6. Įspausti šviežią česnaką ir išmaišyti, dar labai pagardina šviežiai malti pipirai.


Valgyti su trapučiu, duona, krekeriu arba kad ir kokiu nors batonu – pagal skonį.

No comments :

Post a Comment