2017-01-27

Veganiškas šokoladinis pyragas su okara (sojų išspaudomis)

Po naminio tofu/sojų pieno gamybos paprastai lieka labai daug sojų išspaudų – okaros. Primygtinai patariame jos neišmesti, nes su okara galima pagaminti daugybę įdomių ir maistingų patiekalų. Pvz., nuostabiai sočius ir įdomius makaronus su jogurtiniu špinatų-okaros padažu, kotletukus (receptas - mūsų knygoje). Arba braunį! Tokią idėją kadaise pamačiau theconscientiouseater.com, bet dar ilgai delsiau, nes bijojau, kad okara pernelyg jausis pyrage ir gadins visą reikalą. Visgi pribrendau eksperimentui. Galiu patikinti, kad nežinodami niekada net neįtartumėt, kad pyrage yra kokių tai sojų išspaudų. Skonis - kaip puikaus šokoladinio pyrago, o tekstūra – maloniai drėgna, nors pyragas - be jokių pridėtinių riebalų! Tai gal jau einam prie reikalo.



1 nedideliam pyragėliui reikės:
  • 65 g kvietinių miltų
  • 45 g avižinių miltų
  • 130 g cukraus (bus saldu; jeigu naudosite saldų augalinį pieną – cukraus reikės mažiau)
  • 40 g kakavos miltelių (geriausia būtų „šokoladinė“ nenuriebinta – tikrai praturtina skonį)
  • 1,5 a. š. kepimo miltelių
  • žiupsnio druskos
  • 110 g okaros (sojų pupelių išspaudų)
  • 160 ml augalinio pieno 
  • 1 a. š. vanilinio cukraus
  • saujos džiovintų spanguolių/razinų/šokolado lašelių

Ką daryti?
  1. Įkaitinti orkaitę iki 180 laipsnių.
  2. Sumaišyti sausus ingredientus: išsijotus miltus, cukrų, vanilinį cukrų, kakavą, kepimo miltelius ir druską.
  3. Okarą sumaišyti su augaliniu pienu. Gautą masę gerai įmaišyti į miltų mišinį. Nepasiduoti pagundai įpilti dar skysčio – turėtų gautis tirštoka tešla.
  4. Braunio tešla
  5. Ištepti kepimo skardą aliejumi. Aliejaus jokiu būdu nepraleisti, nes pačiame braunyje visai nėra riebalų, tad jis gali prikepti. Sukrėsti ir tolygiai skardoje paskleisti tešlą.
  6. Kepti 20-35 min., priklausomai nuo orkaitės galingumo ir sandarumo. Mūsų orkaitė sena ir nesandari, tad pyragas iškepė per 35 minutes. Iškepusio pyrago paviršius turėtų būti tvirtas, o į vidų įsmeigtas dantų krapštukas – sausas.
Ragauti pilnai atvėsusį. Idealus kompanijonas – stiklinė šalto augalinio pieno. Galima valgant surengti debatų vakarą tema „Koks slaptas ingredientas yra šiame braunyje?“


2 comments :

  1. Turiu klausimą. O iš kur gauti okaros?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laba diena, Gabriele. Okara išgaunama gaminant naminį tofu arba sojų pieną. Sojų pupelės yra išmirkomos, tuomet malamos ir nukošiamos/nuspaudžiamos. Taip pasidaro pienas ir išspaudos. Tos išspaudos ir yra okara :)

      Delete