2017-10-04

Trinta cukinijų sriuba su juodaisiais lęšiais

Šilta, švelni rudens gėrybių sriuba... Kokių čia gėrybių – šiai sriubai viso labo prireikė 1 cukinijos, 1 svogūno ir 1 bulvės. O pavalgė trys žmonės! Iš tikro tai du žmonės ir viena porcija dar liko. :D Kad būtų tikrai sotu ir pakankamai maistinga, sriubą reikia papuošti lęšių pabarstukais. Štai ir turim skanius ir pilnaverčius pietus ❤ 


3 porcijoms sriubos reikės:

  • 850 g cukinijos (be sėklų)
  • 1 didelio svogūno
  • 1 didelės bulvės
  • mėgstamų indiškų prieskonių, pvz.: 2 a. š. prieskonių Garam masala ir 1 a. š. prieskonių Panč masala
  • 1 a. š. garstyčių sėklų
  • 1 a. š. paprikos miltelių
  • 0,5 a. š. ciberžolės
  • 50 g sezamų sviesto (Tahini)
  • 1 v. š. rapsų aliejaus
  • 2 v. š. raudonojo vyno (nebūtina)
  • 1 a. š. melasos (apie kurią rašėm praeitam įraše) (nebūtina)
Lęšių pabarstukams reikės:
  • 80 g juodųjų lęšių, kurių nereikia mirkyti! 😍
  • 1 a. š. rapsų aliejaus
  • 2 saujų smulkintų šviežių petražolių
  • druskos, juodųjų pipirų, kalendrų sėklų


Ką daryti?
  1. Topkyje, kitaip sakant randėliukyje, kitaip sakant nedideliame puode užvirti 1,5 stiklinės vandens ir jam užvirus suberti perplautus juoduosius lęšius. Virti ~20 minučių.
  2. Svogūnus, cukinijas ir bulves susmulkinti kubeliais.
  3. Kitą puodą storu dugnu pakaitinti kelias minutes, įpilti aliejaus, įberti garstyčių sėklų ir Garam masala prieskonių.
  4. Prieskoniams pradėjus čirškėti, suberti kubeliais smulkintus svogūnus.
  5. Pačirškinus kelias minutes, apsvaigus nuo kvapų įvairovės ir skanovės, į puodą suberti cukinijas ir bulvę. Apibarstyti ciberžole, paprikos milteliais ir kitais mėgstamais indiškais prieskoniais, pavyzdžiui, Panč masala. Galima šliūkštelti raudonojo vyno dėl įdomumo (aš kartais taip darau su sriubomis, bet tikrai nebūtina. P. S. aš pilu nealkoholinį 😁). Šią daržovienę kepti apie 5 minutes. 
  6. Į puodą įpilti 1,5 stiklinės vandens, išmaišyti ir uždengus virti apie 15 minučių.
  7. Išvirusius lęšius nupilti (jei yra likę skysčio), pašlakstyti aliejumi, pasūdyti, papipirinti, paskaninti malta kalendra. Sumaišyti su šviežiomis petražolėmis ir atidėti.
  8. Sriubą sumalti rankiniu trintuvu, sukrėsti sezamų sviestą. Sriuba labai švelnaus skonio, tad galima įdėti šaukštelį melasos arba sirupo. Dar kartą gerai permalti, kol sriuba taps visiškai kremiška.
  9. Patiekti: į dubenėlį pilti sriubą ir gausiai pribarstyti lęšių. 


Juodųjų lęšių ragavom pirmą kartą. Šie lęšiai yra labai smulkūs, primena ikrus, todėl dar vadinami „beluga“. REKLAMINĖ PAUZĖ 🙌 Nuostabu yra tai, jog Rapunzel juodieji lęšiai yra paruošti naudojimui, jų visiškai nereikia mirkyti, užtenka 20 minučių virimui, nors internetuose juoduosius lęšius liepia 8 val. mirkyti ir 40 min. virti! Šių lęšių galima rasti Bioteka parduotuvėse.


No comments :

Post a Comment