2017-11-08

Miso lęšių užtepėlė

Šią užtepėlę Dovilė pavadino, atleiskite už keiksmažodį, Užtepėlė WTF. Nes paragauji, ir nesupranti, iš ko ana tokia įdomi ir turtinga. O turto gi prideda miso pasta! Užtepėlės pagrindas – raudonieji skaldyti lęšiai, o be miso dar yra gausybė pagardų: kepinti svogūnai su česnakais, džiovinti pomidorai, maistinės mielės. Va taip ir gaunasi užtepėlė WTF, kurią skanu valgyti ir šiltą, ir šaltą. Man ypač patiko ką tik pagaminta šilta užtepėlė ant šilto, traškaus ir minkšto, skrebučio.
Receptą perskaičiau Green Evi bloge.

Užtepėlė rankų darbo dubenėlyje NIEKO SAU

Reikės:
  • 1 stiklinės raudonųjų lęšių
  • 1 svogūno
  • 2 skiltelių česnako
  • 2 v. š. rapsų aliejaus
  • 2 v. š. pomidorų pastos
  • 1 v. š. baltojo vyno acto
  • 1 v. š. sirupo
  • 3 saulėje džiovintų pomidorų
  • 2 v. š. maistinių mielių dribsnių
  • 1 v. š. juodosios miso pastos Arche + 3 v. š. karšto vandens
  • 3 v. š. citrinos sulčių
  • prieskonių: maltų kalendros sėklų, įv. džiovintų žolelių, maltų juodųjų pipirų, paprikos miltelių
  • 2 stiklinių sultinio


Ką daryti?
  1. Pasigaminti sultinį. Aš, žinoma, jo nesigaminau iš daržovių, o tiesiog užviriau 2 stiklines vandens su šaukšteliu sultinio miltelių ir pora šaukštelių žolelinių/ česnakinių prieskonių. 😀
  2. Svogūnus ir česnakus susmulkinti ir maišant pakepti rapsų aliejuje ant didelės ugnies, kol pagels. Naudoti keptuvę aukštesniais kraštais arba puodą.
  3. Į kepančius svogūnus su česnakais supilti lęšius, o ant jų – sultinį. Sumaišyti, kad lęšiai paskęstų sultinyje. Virti, kol nebeliks vandens.
  4. Nukelti nuo ugnies. Į šią lęšių košę suberti ir supilti visus likusius ingredientus – pomidorų pastą, actą, sirupą, pasmulkintus džiovintus pomidorus, mielių dribsnius, miso pastą, sumaišytą su karštu vandeniu, citrinos sultis ir prieskonius. Išmaišyti.
  5. Mišinį sukrėsti į indą aukštais kraštais ir sutrinti blenderiu. Galima pasūdyti, jeigu nepakanka druskos iš sultinio.
Juodoji miso pasta Arche Hatcho Miso – 2 metus (!) fermentuotas sojų gaminys, gausus amino rūgščių, mineralų. Iš visų miso pastų, juodoji – paties stipriausio skonio, tad jos reikia visai nedaug, norint patiekalui suteikti išskirtinio skonio. Tinka marinatams, padažams, sriuboms, užtepėlėms... Miso pastos galima rasti Biotekoje, Laisvės al. 69, Kaune.

1 comment :